Beroepen

Apron Officer
Van oudsher is een van de bekendste beroepen op Schiphol dat van een marshaller, tegenwoordig apron officer geheten. Dit is de man of vrouw die een gezagvoerder aanwijzingen geeft om het vliegtuig op de juiste plaats te parkeren. Dit gebeurt overdag met rode, ronde bordjes die sterk doen denken aan tafeltennisbatjes en ’s nachts met lichtgevende stokken. Het marshallen gebeurt niet zo veel meer. Tegenwoordig parkeren de meeste toestellen met een geautomatiseerd systeem. Apron in de naam apron officer is Engels voor platform. De taak van de Apron officer is nu vooral toezicht houden op de veiligheid op het platform.

Bemanningencentrum
Voordat een vliegtuig vertrekt, heeft de gezagvoerder onder meer informatie nodig over de te vliegen route en de luchthaven van aankomst. Die gegevens krijgt hij bij de afdeling vluchtinformatie van Luchtverkeersleiding Nederland. Van de afhandelingsmaatschappij krijgt hij zijn informatie over het aantal mensen en de hoeveelheid vracht die hij mee aan boord krijgt en bij de meteo over de weersomstandigheden op de hele route die hij vliegt. Al die bedrijven en instellingen zijn te vinden in het bemanningencentrum. De gezagvoerder neemt vóór vertrek al deze informatie door met de rest van zijn bemanning. Ook dit gebeurt hier. 

Brandweer
Elke internationale luchthaven heeft een eigen brandweerkorps. Op Schiphol is de brandweer gehuisvest in drie verschillende posten (brandweerkazernes). Daardoor kan de brandweer bij een vliegtuigongeluk binnen drie minuten op iedere plek in het landingsterrein zijn. Het korps heeft ook een afdeling gebouwenbrandbestrijding die in actie komt bij branden en incidenten die in de terminal en (kantoor)gebouwen plaatsvinden..

Gezagvoerder
Ieder vliegtuig wordt bestuurd door minstens twee piloten. Een van hen is de gezagvoerder die de baas is aan boord van het vliegtuig. De werkplek van de piloten is de cockpit van het vliegtuig. De gezagvoerder zit daarbij in de linkerstoel.

Grondsteward(ess)
Als je op reis gaat, moet je je in de vertrekhal melden bij de balie van de luchtvaartmaatschappij waarmee je gaat vliegen. Achter deze balie zit een grondsteward of stewardess. Deze medewerker let erop of je ticket en paspoort in orde zijn en of je koffer niet te veel weegt. Is dit allemaal in orde, dan ontvang je een instapkaart. In feite komt het erop neer dat de grondsteward(ess) in de gaten houdt of alles goed gaat zo lang je nog niet vliegt, terwijl een steward(ess) ervoor zorgt dat alles in de lucht naar wens verloopt.

Inlichtingenbalie
Passagiers die vragen hebben of de weg zoeken of afhalers die willen weten waar zij moeten zijn kunnen terecht bij de inlichtingenbalies. Die zijn zowel in de aankomst- als de vertrekhal te vinden. Ook achter de securitycontrole zijn er inlichtingenbalies.

Luchtverkeersleiding Nederland
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is verantwoordelijk voor een groot deel van het vliegverkeer in de lucht boven Nederland. Ook de verkeersleiders in de verkeerstoren op Schiphol Centrum zijn van de LVNL. De verkeersleiders begeleiden het vliegverkeer van en naar Schiphol, en geven aan de piloot welke route zij bij vertrek moeten nemen of op welke baan het vliegtuig kan landen. 

Sneeuwvloot
In de winter hebben vliegtuigen net als auto’s last van sneeuw en ijs. Daarom beschikt Schiphol over een complete sneeuwvloot om de banen, taxibanen en platformen sneeuwvrij te maken en te houden. Op speciale platforms kunnen vliegtuigen bovendien worden ontdaan van ijs. Bij de sneeuw- en gladheidsbestrijding wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke strooimiddelen die het vliegtuig niet kunnen beschadigen. Bekijk de factsheet

Steward(ess)
In ieder passagierstoestel zijn altijd stewardessen en stewards aan boord. Zij stellen de reizigers op hun gemak en zijn hen tijdens de vlucht behulpzaam. Zij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord als er iets gebeurt en geven voorafgaand aan een vlucht daarom ook altijd uitleg over bijvoorbeeld de werking van een zwemvest en zuurstofmasker. De stewardessen brengen ook het eten en de drankjes rond en zorgen voor kinderen die alleen reizen. 

Verkeersleider
De verkeersleider is de man die het contact onderhoudt tussen de piloot en de verkeerstoren. Hij geeft vanuit de toren toestemming te landen en te stijgen en zorgt ervoor dat de vliegtuigen in de lucht hun eigen route aanhouden en daardoor niet met elkaar in botsing kunnen komen.

Werkgelegenheid
Op Schiphol werken 65.000 mensen bij ongeveer 500 bedrijven en instanties, zoals luchtvaartmaatschappijen, luchtvrachtbedrijven, banken, winkels en horeca en de luchthavenonderneming Schiphol Group. Schiphol Group heeft 2.000 mensen in dienst.

Naar boven