Schiphol en omgeving

Aankomsthal
Als je na een vliegreis op Schiphol aankomt en niet verder reist, kom je uiteindelijk terecht in de aankomsthal. Eerst moet je je bagage van de bagageband pakken en daarna loop je langs de douane door de schuifdeuren de echte aankomsthal in. Vaak wachten familie of vrienden je hier op om je welkom te heten en mee naar huis te nemen. De aankomsthal is te vinden op de begane grond van de terminal. De hal loopt vanzelf over in Schiphol Plaza. Dit is zowel een winkelcentrum als het NS-treinstation. Er zijn hier ook allerlei voorzieningen voor passagiers en bezoekers, zoals een inlichtingenbalie en een duidelijk herkenbare ontmoetingsplaats om bij af te spreken met je afhalers. Als je vanuit Schiphol Plaza naar buiten loopt, vind je daar onder meer taxi’s en bussen.

Bufferplatform
Sommige vliegtuigen blijven na aankomst nog geruime tijd op Schiphol staan, voordat zij weer vertrekken. Het is jammer als die dan de hele tijd een vliegtuigopstelplaats aan een pier in beslag nemen. Daarom worden ze naar een bufferplatform gesleept, een soort wachtkamer voor vliegtuigen. Het komt ook voor dat vliegtuigen direct na aankomst hier worden geparkeerd. Passagiers worden dan met een bus opgehaald en bij vertrek gebracht.

Fietsen
In een AirportCity of luchtvaartstad mogen goede fietsvoorzieningen natuurlijk niet ontbreken. Op het luchthaventerrein liggen verschillende fietspaden en zijn er tal van plekken om de fiets te stallen. Het is zelfs mogelijk een achttien kilometer lange ronde om de luchthaven te rijden.

NS-station
Het NS-station bevindt zich onder de grond en is bereikbaar via Schiphol Plaza, waar ook de NS-loketten zijn te vinden. Schiphol heeft uitstekende treinverbindingen met alle delen van het land en ook naar het buitenland. De spoorlijn die Schiphol met heel Nederland verbindt, heet de Schiphollijn. Dit is een van de drukste lijnen van Nederland. 24 uur per dag kunnen de grote steden vanaf de luchthaven per trein worden bereikt. De Schiphollijn loopt onder het landingsterrein door in een tunnel van bijna zes kilometer. Ook het station dat qua drukte het derde is van Nederland bevindt zich ondergronds.

Ontmoetingsplaats
In de terminal zijn verschillende plaatsen die erg geschikt zijn om bij af te spreken als je iemand wilt ontmoeten, bijvoorbeeld na aankomst of bij vertrek. Een bekend ontmoetingspunt is het rood-wit geblokte kunstwerk dat op een centrale plaats in Schiphol Plaza is te vinden.

Panoramaterras
Een grote attractie op Schiphol is het panoramaterras. Daar vandaan kun je de vliegtuigen die aan de pieren staan geparkeerd van heel dichtbij bekijken. Ook staat er een vliegtijd, een Fokker 100, je kunt deze bekijken en lezen over de geschiedenis van de luchtvaart. 

Pieren
Vliegtuigen parkeren aan pieren. Rond de terminal liggen zes pieren waar in totaal ongeveer honderd toestellen kunnen parkeren.

Platform
De verharde oppervlakten waar vliegtuigen worden geparkeerd, noemen we de platformen. Die zijn te vinden rond de pieren, maar ook voor vrachtgebouwen en hangars. Verder zijn er bufferplatforms waar vliegtuigen die langere tijd blijven tijdelijk kunnen staan.

Schiphol-Oost
De geschiedenis van Schiphol begint op Schiphol-Oost. Dat deel van de luchthaven was sinds 1916 in gebruik totdat in 1967 Schiphol-Centrum werd geopend. Oost is nog altijd in gebruik. Hier zijn de hangars te vinden voor het onderhoud van vliegtuigen. Ook komen hier steeds meer kantoren en andere bedrijfsgebouwen. 

Schiphol Plaza
Schiphol Plaza is de grote centrale hal voor de terminal, waarin onder meer het NS-station is te vinden en een winkelcentrum. Bezoekers kunnen hier ook een hapje en een drankje halen en afspreken bij het opvallende roodwit geblokte kunstwerk in het midden van de hal.

Spotters
Veel mensen vinden het leuk om naar vliegtuigen te kijken en hebben er hun liefhebberij van gemaakt foto’s te maken van alle vliegtuigen die zij voor het eerst zien. Ze schrijven ook de registratienummers op. Die mensen heten spotters, een woord dat is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘spot’ wat waarnemen betekent.

Terminal
Het gebouw waar alle passagiers aankomen, vertrekken en overstappen heet de terminal. De twee belangrijkste verdiepingen hiervan zijn de begane grond met de aankomsthal en de eerste verdieping met de vertrekhal. Het gebouw is in twee delen gesplitst. Een deel is bestemd voor passagiers die vliegen naar de Europese landen die het zogeheten Schengenverdrag hebben ondertekend, alle andere passagiers maken gebruik van het andere deel.

Verkeerstoren
De meer dan honderd meter hoge verkeerstoren is het hoogste gebouw op Schiphol. In deze toren werken de verkeersleiders van Luchtverkeersleiding Nederland die verantwoordelijk zijn voor een goede en vooral veilige gang van zaken in het luchtruim. Ook zitten hier de platformverkeersleiders die vliegtuigopstelplaatsen toewijzen. In de buurt van de Polderbaan staat nog een tweede, veel kleinere verkeerstoren. Als het overdag druk is, helpen de verkeersleiders daar de grote toren met de begeleiding van het verkeer op de Polderbaan.

Naar boven