Schiphol Mainport

Amsterdam Airport Schiphol
Amsterdam Airport Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland. Een luchthaven om trots op te zijn, die door Schiphol Group wordt beheerd. Amsterdam Airport Schiphol is als een moderne stad, met start- en landingsbanen rond een bruisend centrum. Een stad waar iedereen welkom is, maar niemand woont. Een stad die nooit slaapt.

AirportCity
Dag en nacht vertrekken er vliegtuigen, zijn er mensen aan het werk en gaan en komen er passagiers met hun wegbrengers en afhalers. Daarom is de luchthaven in tal van opzichten te vergelijken met een echte stad: er zijn winkels, hotels, vergadervoorzieningen, restaurants, parkeerterreinen, een casino, een museum en noem maar op. Daarom noemen we de luchthaven ook wel een AirportCity, een luchthavenstad.

Mainport
Schiphol is een Mainport, letterlijk vertaald een belangrijke luchthaven. Schiphol dankt zijn belang onder meer aan de verschillende verkeersstromen die op de luchthaven bij elkaar komen: de auto, de trein en het vliegtuig, en aan het feit dat het de thuisbasis is voor grote luchtvaartmaatschappijen met een wereldwijd netwerk en dat veel mensen er hun brood verdienen bij een bedrijf dat op Schiphol is te vinden.

Parkeerplaaten
Hoewel de luchthaven uitstekend is te bereiken met het openbaar vervoer geven veel mensen er toch nog steeds de voorkeur aan met de auto te komen. Er zijn daarom veel parkeerplaatsen nodig voor bezoekers, passagiers en eigen personeel. Het totale aantal parkeerplaatsen bedraagt ongeveer 37.500, zo’n 22.500 voor passagiers en bezoekers en zo’n 15.000 voor werknemers.

Geluid
Vliegtuigen maken lawaai. Om het geluid voor de omwonenden zo veel mogelijk te beperken zijn er strenge regels opgesteld voor het baangebruik en het gebruik van vliegroutes. Zo wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van banen met aan- en uitvliegroutes die niet of zo min mogelijk over dichtbevolkte gebieden gaan. Ook zijn er regels die het vliegen tijdens de nacht beperken. Er komen overigens steeds meer nieuwe typen vliegtuigen die veel minder geluid produceren. Daardoor wordt het, terwijl het aantal vluchten toeneemt, toch stiller. Luchtvaartmaatschappijen maken graag gebruik van dit soort stille toestellen, want zij moeten geluidsheffing betalen aan het Rijk. Hoe minder geluid, hoe lager de heffing. De opbrengst van die heffingen wordt gebruikt voor de geluidsisolatie van woningen rond Schiphol.

Naar boven