Veiligheid

Brandweer
Elke internationale luchthaven heeft een eigen brandweerkorps. Op Schiphol is de brandweer te vinden in drie verschillende posten (brandweerkazernes). Daardoor kan de brandweer bij een vliegtuigongeluk binnen drie minuten op iedere plek in het landingsterrein zijn. Het korps heeft ook een afdeling gebouwenbrandbestrijding die in actie komt bij branden en incidenten in de terminal en (kantoor)gebouwen op het luchthaventerrein. Lees verder..

Paspoortcontrole
Als je Nederland binnenkomt of uit gaat, moet je een geldig reisdocument hebben, bijvoorbeeld een paspoort. De Koninklijke Marechaussee controleert je paspoort en let er bij vertrek op of je misschien door de politie wordt gezocht of dat je nog een bekeuring moet betalen. Bij aankomst let deze dienst erop of mensen wel een geldige verblijfsvergunning hebben.

Koninklijke Marechaussee
De marechaussee is op Schiphol verantwoordelijk voor de paspoortcontrole. Ook doen zij alle andere politietaken op de luchthaven. 

Luchtvaartpolitie
De Luchtvaartpolitie controleert of piloten en luchtvaartmaatschappijen de luchtvaartregelgeving wel goed naleven. 

Honden
Op Schiphol werken ook honden. Dat zijn in de eerste plaats speurhonden in dienst van de douane en de Koninklijke Marechaussee. Zij zoeken in de bagage naar verdovende middelen en explosieven.

Veiligheidscontrole
Voordat een passagier aan boord gaat, wordt hij altijd gecontroleerd op wapenbezit en andere verboden spullen. In de bagagekelder wordt ook zijn bagage nagekeken. Je mag geen zakmes zo maar mee aan boord nemen. De securitycontrole vindt plaats nadat je je koffer hebt ingecheckt. Ook wordt je "boarding pass", je instapkaart, gecontroleerd.

Douane
Als je Nederland in komt, mag je niet zo maar van alles en nog wat invoeren. Voor sommige producten moeten invoerrechten worden betaald, een soort belasting. Andere zaken mogen hoe dan ook het land niet in, zoals verdovende middelen en beschermde diersoorten, of artikelen die namaak zijn zoals bijvoorbeeld nep-merkkleding. De douane let erop dat er niet wordt gesmokkeld.

Schengen-verdrag
Een groot aantal landen in Europa heeft met elkaar afgesproken dat er een vrij verkeer bestaat tussen die landen. Dat betekent dat bij de grens geen paspoortcontrole plaatsvindt. Die afspraken zijn gemaakt in het Luxemburgse plaatsje Schengen. Daarom spreken we in dit verband over het Schengenverdrag. Schengenlanden zijn bijna alle landen binnen Europa.

Naar boven