Brandweer

De Brandweer op Schiphol
Schiphol heeft een eigen brandweerkorps. Onder alle omstandigheden – overdag of ‘s nachts – moet
de brandweer binnen 3 minuten bij een vlieg tuigincident kunnen zijn. Daarom heeft Schiphol drie brandweerposten: Post Sloten, Post Rijk en Post Vijfhuizen. Vanuit deze drie posten kunnen de brandweerauto’s alle platformen en banen op Schiphol binnen drie minuten bereiken. Elke post beschikt over drie voertuigen, met samen 96.600 liter water tot hun beschikking. Hiermee voldoet Schiphol ruimschoots aan de wettelijke eisen die aan een grote luchthaven worden gesteld.

De brandweer doet meer dan branden bestrijden. De brandweer is ook actief op het gebied van brandpreventie, en grijpt in bij kerosinelekkages om te zorgen dat de brandstof het milieu niet vervuilt.
Ook verleent de brandweer bijstand bij calamiteiten in de omgeving van de luchthaven.

FireFly
Om te oefenen heeft de brandweer op Schiphol een heel bijzonder vliegtuig tot zijn beschikking: de FireFly. Dit is een combinatie van drie vliegtuigtypen, waarmee allerlei soorten branden kunnen worden nagebootst. De romp is van een Boeing 747, de motoren van een Boeing 767 en de staartmotor is van een MD11. Ook zitten er verschillende typen deuren in en ligt een deel van de stoelen op zijn kant om na te bootsen dat het vliegtuig op zijn zij ligt. De oefenbranden worden milieuvriendelijk gestookt met gas; en als de ingebouwde sensoren merken dat de brand voldoende is geblust gaat de gaskraan dicht. Het bluswater wordt bovendien opgevangen en hergebruikt om de FireFly te koelen. Het oefentoestel is uniek in de wereld: zelfs uit het buitenland komen brandweerkorpsen naar Schiphol om ermee te oefenen.