Boarden (reis)

Chartervlucht
Als een vlucht niet volgens een vaste dienstregeling wordt uitgevoerd, zoals een lijnvlucht, spreek je van een chartervlucht. Chartervluchten zijn in het algemeen vakantievluchten. Reisbureaus huren een bepaald aantal stoelen voor passagiers die bij hen een vakantie boeken. 

Dienstregeling
Iedere luchtvaartmaatschappij neemt haar lijnvluchten op in een dienstregeling. Daarin is precies terug te vinden hoe laat een vliegtuig van een bepaalde luchthaven vertrekt en elders weer landt. Er bestaat een winter- en een zomerdienstregeling.

Gate
De vliegtuigen die aan een pier staan, staan aan een gate geparkeerd. Gate is Engels voor uitgang. Passagiers wachten bij die uitgang tot zij kunnen vertrekken. Iedere gate heeft een letter en een nummer, bijvoorbeeld D24, zodat die makkelijk is te vinden voor een passagier.

Handbagage
Je gewone bagage geef je af bij het inchecken. Meestal heb je echter ook nog handbagage bij je die je meeneemt in het vliegtuig. Deze bagage moet passen in het bagagerek boven je stoel of onder je stoel.

KLM
De Koninklijke Luchtvaartmaatschappij, KLM, is de nationale luchtvaartmaatschappij en heeft op Schiphol haar thuishaven. KLM maakt deel uit van SkyTeam, en werkt daarnaast ook samen met andere luchtvaartmaatschappijen. De totale ‘KLM-groep’ die op deze wijze wordt gevormd, is goed voor bijna drie kwart van alle vluchten die op Schiphol worden uitgevoerd.

Lijnvlucht
Als een vlucht steeds weer op dezelfde dag en dezelfde tijd wordt uitgevoerd, spreken we van een lijnvlucht. Alle lijnvluchten worden in een dienstregeling vastgelegd (eigenlijk een soort spoorboekje). Er is een zomer- en een winterdienstregeling.

Luchtvaartmaatschappij
Een bedrijf dat vliegtuigen bezit en daarmee tegen betaling vluchten uitvoert, noemen we een luchtvaartmaatschappij. Op Schiphol komen meer dan honderd luchtvaartmaatschappijen. Die passagiers vervoeren, soms samen met vracht. Ook is er een aantal luchtvaartmaatschappijen die alleen vracht vervoeren of die met name chartervluchten uitvoeren. 

Last minute reizen
Het is voordelig om op het laatste moment nog een vakantiereis te boeken, een zogeheten last minute reis. Dit zijn vaak reizen die op de valreep beschikbaar zijn gekomen, bijvoorbeeld door annulering. Als je zo'n vakantie boekt, moet je meestal binnen twee weken al op pad. In de vertrekhal zijn speciale last minute balies te vinden, waar je dergelijke reizen kunt boeken.

Medische dienst/Travel clinic
Op Schiphol is een medische dienst te vinden, voor passagiers, bezoekers en medewerkers. De medische dienst zit aan het einde van Vertrek 2. Uiteraard staat de medische dienst ook meteen klaar als er een ongeluk op de luchthaven gebeurt. De Medische dienst heeft eigen ambulances. 

Reizigers
Reizigers zijn passagiers.

Rolpad
De afstanden naar de vliegtuiguitgangen (gates) in de pieren kunnen voor sommige passagiers aan de lange kant zijn. Om het deze mensen makkelijk te maken, zijn in de pieren rolpaden aangelegd.

Slots
Luchtvaartmaatschappijen die op Schiphol willen gaan vliegen, hebben slots nodig. Een slot is een toestemming om op een bepaalde tijd van Schiphol te vertrekken of aan te komen. Deze slots worden verdeeld door een speciale slotcoördinator. 

Slurf
De vliegtuigen die aan een pier staan geparkeerd zijn met een slurf of passagiersbrug met de terminal verbonden. Daardoor kunnen passagiers veilig en droog in- en uitstappen. Een andere naam is aviobrug.

Straalvliegtuig
Een straalvliegtuig is een toestel met een straalaandrijving. Alle grote passagiersvliegtuigen zijn voorzien van straalmotoren. Daarmee kunnen ze snelheden halen van ruim 800 tot 1.000 kilometer per uur. Ze vliegen op een gemiddelde snelheid (kruissnelheid) die zorgt voor een zo efficiënt en goedkoop mogelijk gebruik van kerosine.

Vluchtnummer
Iedere vlucht heeft een eigen vluchtnummer. Dat nummer begint met letters, de codeaanduiding van de maatschappij waarmee je vliegt. De KL0641 is bijvoorbeeld de vlucht van de KLM vanaf Schiphol naar New York.

Winkelcentrum
Schiphol heeft een groot winkelcentrum achter de securitycontrole. Dit heet See Buy Fly. Dit is alleen voor passagiers. In het winkelcentrum in Schiphol Plaza kan iedereen terecht, ook als je niet vliegt. Dit centrum is dagelijks van 07.00 tot 22.00 uur open.

Zakenreiziger
Niet iedereen maakt een vliegreis voor vakantie of familiebezoek. Ongeveer 30% van alle passagiers op Schiphol is zakenreiziger en vliegt voor zijn werk.

Ook op de luchthaven

Hotels
Op het luchthaventerrein en in de naaste omgeving van Schiphol zijn verschillende hotels te vinden. De meeste hotels maken deel uit van grote ketens die over de hele wereld zijn te vinden, zoals Hilton, Sheraton en Mercure. Achter de securitycontrole zijn ook twee hotels. Die worden gebruikt door passagiers die heel vroeg moeten vertrekken of laat aankomen en door mensen die tussen twee vluchten door even willen uitrusten of slapen. 

Meditatieruimte
Passagiers, bezoekers en Schiphol-medewerkers die behoefte hebben aan pastorale hulp kunnen een beroep doen op het luchthavenpastoraat. Dit pastoraat beheert in de terminal ook een meditatie of gebedsruimte (stiltecentrum) dat vrij toegankelijk is voor passagiers die daaraan behoefte hebben. Op zondagochtend vinden hier oecumenische diensten plaats.

Mortuarium
Schiphol beschikt over een mortuarium, een ruimte waar overleden mensen voor of na hun vlucht worden verzorgd en bewaard. Nederlanders die in het buitenland zijn overleden en per vliegtuig hier aankomen kunnen vaak niet direct worden overgebracht naar hun woonplaats. Daarom worden deze overledenen  tijdelijk ondergebracht in het mortuarium. Ook buitenlanders die hier zijn overleden en per vliegtuig naar land van herkomst worden gebracht vertrekken vanaf deze ruimte.

VIP
Een erg belangrijk persoon heet in het Engels Very Important Person, ofwel VIP. Dit zijn bijvoorbeeld ministers, ambassadeurs of gasten van het koninklijk huis. In verband met privacy worden VIP’s op een speciale manier begeleid bij vertrek en aankomst en hebben ook een eigen wachtruimte. 

Naar boven